Jalil Ramli merungkai rahsia kekuatan lontaran jauhnya..

Jalil Ramli merungkai rahsia kekuatan lontaran jauhnya..

November 14, 2015 0 By admin

“Sarawak mendapat lontaran berhampiran dengan pintu gol lawan. Seperti biasa stadium bergema menjerit nama ketua pasukan mereka iaitu Jalil Rambli, terkenal dengan lontaran jauh beliau. Pasukan Sarawak sering mendapat jaringan melalui set pieces ini dengan mengharapkan ketinggian David Evans serta kekuatan John Hunter. Jalil melontar tinggi, masuk ke dalam kotak penalti.. John Hunter menanduk masuk.. GOALLLLLLLLLLLLLLLL!”

Satu ketika dahulu, melalui corong radio nama beliau seringkali di bibir pengulas radio. Satu situasi yang dinantikan kerana Sarawak sering mendapatkan jaringan melalui set pieces sebegini.

Ikuti sesi interview fan page Shoot Sampei Bisak Net Tiang Gol Ya! dengan Jalil Rambli.

JR

– Click image to enlarge

SSB : Bagaimanakah sejarah mula berkecimpung dalam dunia bola sepak sehingga terpilih mewakili Sarawak?
JR : Ianya bermula pada tahun 1987 ketika di Sarikei. Pada tahun 1988, Awang Mahyan telah memilih saya untuk mewakili Sarawak

SSB : Bagaimanakah anda mula sedar kebolehan serta kelebihan lontaran jauh?
JR : Semasa latihan bersama pasukan LNG di Bintulu, kami mengadakan latihan untuk melihat siapa yang punyai lontaran ke dalam paling jauh. Sejak dari itu, saya terus buat latihan intensif bagaimana untuk meningkatkan lontaran jauh. Ternyata, ianya lebih berkesan dari sepakan sudut sekiranya dilakukan dengan betul.

SSB : Jaringan gol yang anda hasilkan dan paling dikenang sepanjang mewakili Sarawak?
JR : 1988. Sarawak melawan Kedah di Stadium Negeri. Ianya hasil hantaran Abu Bakar Amran, saya terus meluru ke hadapan dan menewaskan penjaga gol Kedah, Ahmad Sobri tetapi pengadil ketika itu, Nazri Abdullah (Arwah) memutuskan ofsaid. Itulah sebabnya Awang Mahyan meluru ke padang. Selebihnya adalah sejarah….

SSB : Apakah kata-kata peransang yang diucapkan oleh Alan Vest yang masih anda ingat pada tempoh rehat separuh masa pertama pada perlawanan akhir Piala FA 1992?
JR : “Jalil, you need to keep the boys going.. You have led them by example and keep up the pressure especially in penalty box”

SSB : Pemain sepasukan yang paling anda kagumi? Mengapa?
JR : JOHN HUNTER. Walaupun bertubuh besar dan berat, tetapi punyai sepakan kaki kiri yang paling berbisa. Beliau juga sentiasa bekerja keras dalam latihan untuk mempertajamkan penyudahnya.

SSB : Siapa rakan sepasukan paling akrab dalam pasukan Sarawak?
JR : Pengiran Bala dan Affendi Jol

SSB : Posisi Kegemaran serta idola di Malaysia dan Antarabangsa?
JR : Penyerang. idola Malaysia, Arwah Mokhtar Dahari dan idola antarabangsa, Zico (Brazil).

SSB : Kenangan paling manis sepanjang mewakili Sarawak?
JR : 2 kali terpilih mewakili Malaysia dan menjadi Kapten menjuarai Piala FA 1992.

SSB : Apakah formula untuk menjadi pemain bolasepak yang disanjung seperti anda?
JR : Disiplin diri yang tinggi dan harus bersikap jujur serta ikhlas dalam setiap tingkah laku.

SSB : Bilakan penampilan pertama anda dan terkahir bersama pasukan Sarawak? Apakah yang bermain di fikiran ketika menghabis minit terakhir sebagai pemain?
JR : Penampilan pertama ialah Sarawak menentang Johor di Stadium Negeri. Langsung tidak terlintas untuk bersara. Ingin bermain selagi mampu. Akan tetapi Alan Vest dan Arwah Datuk Taha menasihatkan untuk menjadi jurulatih menggantikan Alan Vest.