Menurut Irfan, beliau sendiri pernah berpengalaman melihat bagaimana sistem pemilihan terbuka yang diamalkan kebanyakan pasukan dalam Liga M dibanjiri kehadiran pemain-pemain yang digelar tourist footballer, iaitu mereka yang datang hanya untuk mencuba nasib tetapi pada hakikatnya bukan pemain terbaik.

“Sistem pemilihan terbuka memang sering mengundang masalah kepada pasukan.

“Pemain yang datang tidak diuji sepenuhnya, kita tidak nampak bagaimana permainan mereka apabila beraksi secara kompetitif.

“Mungkin pada hari pemilihan mereka nampak bagus, tetapi bermain dalam pemilihan dan aksi kompetitif tidak sama,” katanya.

Kata Irfan lagi, bukan mahu memburukkan sistem pemilihan terbuka, namun beliau mengakui sekiranya mencari pemain import melalui skuad pencari bakat ia lebih memuaskan.

“Cara saya mencari pemain adalah melihat sendiri bagaimana mereka beraksi di dalam perlawanan kompetitif beberapa kali sebelum membuat keputusan. Saya sendiri akan pergi tengok pemain itu beraksi dalam liga mereka.

“Pada mulanya saya akan mengenal pasti posisi kemudian baru saya cari. Macam sebelum ini saya dan pihak pengurusan Felda pergi ke Brazil untuk melihat sendiri Gilberto Alemao bermain bersama kelabnya, Atletico Bragantino dalam Serie B.

“Bagi saya kalau nak dibandingkan antara skuad pencari bakat dengan pemilihan terbuka, kedua-duanya memerlukan perbelanjaan besar. Contoh, ada pasukan mahu menguji pemain mereka perlu menanggung perbelanjaan hotel dan lain-lain jadi bagi saya selepas tambah tolak lebih kurang saja,”katanya.

Sementara itu, pengendali Kelantan, K. Devan turut senada dengan Irfan malah memberitahu, beliau juga tidak menggunakan kaedah pemilihan terbuka kerana tidak mengetahui kualiti pemain.

“Cara saya ambil pemain import kami menggunakan ejen pemain serta buat ujian tapi bukan secara terbuka.

“Kami hanya uji pemain yang kami mahukan.

“Pemilihan terbuka ini susah sebab kita tidak tahu pemain itu macam mana dan apa latar belakangnya.

“Kalau kita mahu dia kena melalui ejen juga tapi kalau dia bebas ejen kita memerlukan ITC (Sijil Perpindahan Antarabangsa),” katanya.