[Video]: Moegamad Junaid Hartley – bekas bintang Afrika Selatan bermain untuk Sarawak

Benny McCarthy once said, if he has half of Junaid skill he could played for Real Madrid

Moegamad Junaid Hartley yang berasal dari South Africa merupakan salah seorang pemain import Sarawak yang berkelas antarabangsa pernah kita miliki pada tahun 2006 – 2007 iaitu era pengurusan Captain Gulzar (bos Inai Kiara).

Sarawak yang pada masa itu mempunyai sumber kewangan yang sangat kuat (sekitar RM10 juta) amat berminat dengan Junaid Hartley kerana kita pernah menyaksikan kehebatan beliau di bumi Sarawak ketika World Youth Cup 1997 pada perlawanan pembukaan antara South Africa menentang Perancis 22 June 1997.

Bagi sidak yang ingat, Perancis masa ya dibarisi oleh Thierry Henry, David Trezeguet, Mikael Silvestre & Willy Sagnol.. Akan tetapi kelibat Junaid Hartley sangat mecuri tumpuan dengan keupayaannya nya bossing midfield.. Bol lekat rah kaki, dribbling sidak yang ‘well-known’ player dan memalukan sidak dengan kelicikannya membuat body trick.. Digelar sebagai Maradona Afrika Selatan.

Junaid menjaringkan 2 gol perlawanan tersebut, yang berkesudahan South Africa (2) vs (4) Perancis.

Juh kita diat sedutan video aksi Moegamad Junaid Hartley ketika bersama Sarawak.

Credit: Dinimalista

Ex Sarawak U-14 right winger. I stopped playing football because I’d done as much as I could. I needed something which was going to excite me as much as football had excited me.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *