IFAB Cadang Masa Permainan Dikurangkan Kepada 60 Minit

Jun 18, jika cadangan Lembaga Persatuan Bola Sepak Antarabangsa (International Football Association Board) menjadi kenyataan, berkemungkinan bolasepak dunia bakal menyaksikan perubahan masa permainan daripada 90 minit kepada 60 minit. IFAB merupakan badan yang bertanggungjawab menggubal undang-undang bolasepak dunia.

Antara cadangan radikal yang diperkenalkan ialah pengurangan masa daripada 90 minit kepada 60 minit dengan masa akan dihentikan apabila bola berada di luar kawasan permainan, Antara tujuan utama cadangan itu ialah untuk mengelakkan pembaziran masa serta menjadikan permainan tidak membosankan.

Penalti akan diberikan jika penjaga gol menyambut hantaran ke belakang oleh pertahanan {backpass). Pemain juga tidak berpeluang melakukan ‘rebound’ jika rakan sepasukan terlebih dahulu gagal menyempurnakan penalti, sepakan gol terus diberikan jika penalti gagal.

Selain itu, revolusi bolasepak bakal mencontohi hoki apabila sepakan percuma atau tendangan sudut boleh digerakkan oleh pemain tanpa perlu ada sentuhan daripada rakan sepasukan.

The Writer …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *