Cabaran Kepada Pemain, Sampai Bila Mahu ‘Tunduk’ Kepada JDT ?

Julai 15, belum pun perlawanan bermula ramai yang meramalkan keputusan tidak berpihak kepada Sarawak.

Lantas membawa kepada pertanyaan, adakah pemain-pemain dan jurulatih akan turut akur dengan ramalan keputusan perlawanan ini ? Jika YA, jadi untuk apakah perlunya kita ke Larkin jika lebih lebih walk out dengan keputusan 0-3 diberi kepada lawan jika tidak berniat untuk mencari keputusan seri atau menang.

Jadi Cabaran Kepada Pemain, Sampai Bila Mahu ‘Tunduk’ Kepada JDT ???

Memang JDT pasukan yang cukup kuat serba serbi lengkap, namun mereka bukanlah pasukan yang turun dari langit yang kebal daripada sebarang kekalahan. Segala-galanya datang daripada kita sendiri. Awal-awal lagi minda kita telah tewas dengan anggapan tidak ada apa yang boleh dilakukan.

Menentang JDT memerlukan kebijaksanaan dalam taktikal, bukannya sekadar bersemangat berlari mengejar bola selama 90 minit tanpa hasil. Jika Sarawak ada melakukan homework untuk perlawanan malam ini, pastinya barisan jurulatih sudah mengesan pattern permainan yang bakal dipersembahkan oleh lawan. Pengiran Bala mesti berani melakukan perubahan bahkan bersedia melakukan pendekatan taktikal yang tidak popular atau tidak digemari oleh lawan walaupun terpaksa menggunakan taktik 10-0-0.

Satu perkara yang perlu difikirkan ialah bagaimana memastikan pemain-pemain Sarawak kembali bersemangat, rasanya tidak perlu kita memberitahu apa dan bagaimana kerana Pengiran Bala pernah bermain di era kebangkitan Sarawak 1988-1989. Pastinya beliau tahu bagaimana jurulatih pada masa itu berjaya membangkitkan semangat pemain. Sebagai contoh kita dilabel sebagai budak belasahan apabila tewas 1-7 kepada Pahang di Kuantan, namun kembali menggegarkan tanahair dengan meranapkan ego lawan dengan kemenangan 2-0 di tempat sendiri, bahkan Pengiran Bala sendiri antara watak utama dengan jaringan terpantas liga.

Sekarang terpulang kepada pasukan Sarawak secara keseluruhan untuk mencipta sesuatu. Apa yang dimaksudkan dengan peningkatan daripada satu perlawanan ke satu perlawanan ialah betapa cepatnya pemain boleh berubah dari segi perwatakan dan menterjemahkan taktikal yang bersesuaian dan mampu untuk menang. Kita sudah tewas tiga kali berturut-turut, tiba masanya untuk menghasilkan keputusan yang lebih baik walaupun terpaksa berdepan JDT malan ini.

Semoga berjaya !!!

Artikel: SSB
Foto: JST

 

The Writer …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *