Tanggungjawab Besar Ganti David Usop – Pengiran Bala

Julai 15, ketua jurulatih Sarawak Pengiran Bala mengakui amanat yang diberikan kepadanya oleh Presiden Bolasepak Sarawak Dato Posa Majais untuk mengemudi Sarawak merupakan satu tanggungjawab yang besar. Dalam masa yang sama beliau juga amat mengharapkan sokongan daripada para penyokong Sarawak.

Perlawanan pertama saja sudah cukup ujian terbesar untuk Pengiran Bala apabila Sarawak bertemu JDT malam ini sebuah pasukan yang cukup gah di persada bolasepak tanahair.

Kita akui tugas Pengiran Bala memang cukup berat, umpama menarik kapal sebesar Titanic yang sudah hampir karam berbekalkan tali yang rapuh. Sarawak kini sedang berusaha keras untuk menyelamatkan diri daripada zon penyingkiran dan perlukan kemenangan. Bergantung kepada keyakinan dan kebijaksanaan merencana taktikal, pasti sesuatu boleh dilakukan.

Pengiran Bala kini memiliki satu cara saja, keluar daripada ‘bayang-bayang’ David Usop dan melakukan apa yang patut dilakukan. Jika Pengiran Bala masih meneruskan ‘warisan’ yang ditinggalkan kita semua sudah maklum apa hasil yang akan diperolehi.

Pada musim 2007/2008 Pengiran Bala tidak memiliki pemain yang cukup ‘ramuan’, namun sekali sekala masih mampu menampilkan taktikal yang menghiburkan, semestinya pemain yang ada pada 2017 lebih dari cukup untuk melaksanakan agendanya 10 tahun yang lepas.

Artikel: SSB

The Writer …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *