[Piala Malaysia] Sarawak Tewaskan Selangor 2-1

Ogos 2, Sarawak akhirnya berjaya mencatatkan kemenangan pertama dalam saingan Piala Malaysia Kumpulan D. Meskipun kemenangan ini tidak membawa sebarang lagi makna, namun kemenangan ini pastinya penting untuk memberi suntikan semangat pada pertemuan Liga Super menentang Pulau Pinang nanti.

Perlawanan kelima membabitkan tuan rumah Selangor dan Sarawak malam ini dilihat lebih kepada sekadar melengkapkan jadual perlawanan. Selangor sudah pun berjaya melayakkan diri ke pusingan seterusnya bersama JDT, manakala Sarawak sudah tersingkir dari saingan.

Selangor berjaya menguasai perlawanan terutama di separuh masa pertama manakala Sarawak terpaksa menanti masa yang lama untuk menyesuaikan diri dengan hantaran-hantaran tidak tepat.

Selangor terlebih dahulu mendahului Sarawak pemain import Ukah Ugochukwu pada mnit ke 37 separuh masa pertama. Sarawak berjaya menyamakan kedudukan menerusi Mateo Roskam yang berjaya menyudahkan hantaran silang dari sebelah kiri pada minit ke 52. Sarawak kemudiannya berjaya mengejutkan tuan rumah, apabila Milos Raikovic berjaya menyudahkan peluang di depan gol setelah tendangan percuma Tommy Mawat terkena palang gol.

Kedudukan 2-1 kekal sehingga tamat perlawanan.

The Writer …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *