STATSports: Teknologi latihan yang digunakan oleh Arsenal, Man City dan Barcelona

Pernah tak anda tertanya-tanya mengapa pemain memakai jaket hitam semasa latihan? Apabila musim 2016/17 semakin dekat, Sky Sports menyiasat teknologi canggih yang digunakan oleh kelab Liga Perdana … SSB ingin mengusulkan penggunaan alat ini digunakan oleh skuad senior Sarawak FA dibawah kendalian Ian Gillan.

Pemain-pemain Manchester City menggunakan jaket STATSports ketika latihan petang

Kosnya cuma sekitar RM50,000 untuk satu set, sangat berbaloi kerana digunakan pada setiap perlawanan, latihan petang bagi membuat analisis terhadap skuad utama.

Pra musim adalah masa yang penting apabila kelab bersedia untuk kempen baru, tetapi bagaimana mereka memastikan pemain mereka berada dalam keadaan fizikal puncak untuk bulan-bulan yang melelahkan?

Pep Guardiola telah mengharamkan pizza dan jus buah di Manchester City manakala Antonio Conte dilaporkan memaksa pemainnya untuk lebih ekstrem di Chelsea. Bagi SSB, pembelian kit ini adalah lebih berbaloi dan murah jika dibandingkan dengan Tour ke Australia sebelum ini.

Syarikat yang berpangkalan di Ireland Utara, yang diasaskan pada tahun 2007, telah menjadi pengaruh perintis dalam industri sains sukan, dan alat pengesan dan analisis pemain mereka digunakan oleh 14 kelab Liga Perdana, sejumlah pasukan antarabangsa dan gergasi Eropah seperti Barcelona dan Juventus .

Arsenal merupakan antara pasukan Liga Perdana Inggeris pertama yang mendaftar untuk STATSports

Komponen utama sistem ini adalah pod Viper, peranti GPS berukuran kotak tempat duduk yang terletak di antara bilah bahu, di mana ia memantau kadar jantung dan mengukur pelbagai aspek prestasi fisiologi. Reka-rompi hitam yang memegang mereka telah menjadi pandangan umum mengenai latihan di atas dan ke bawah negara, dan buah-buahan boleh dipakai semasa perlawanan.

Lionel Messi dilihat memakai pod Viper dalam perlawanan pembukaan musim lepas ketika Barcelona berhati-hati mengubahnya kembali ke aksi domestik selepas musim panas yang sukar di Copa America, dan popularitas teknologi telah meningkat dengan pesat dalam beberapa tahun kebelakangan ini. Richard Byrne, ketua perkembangan perniagaan di STATSports, menerangkan bagaimana ia berfungsi.

“Fungsinya adalah untuk mengumpul semua data prestasi pemain,” Byrne memberitahu Sky Sports. “Ini bermakna perkara-perkara asas seperti jarak jarak jauh dan kelajuan berjalan, tetapi juga metrik yang lebih mendalam yang kami usahakan seperti imbangan langkah dan beban tekanan, butiran yang sangat rumit mengenai prestasi, kecergasan dan kesejahteraan.”

Premier League menggunakan STATSports

 • Arsenal
 • Bournemouth
 • Burnley
 • Crystal Palace
 • Everton
 • Liverpool
 • Manchester City
 • Manchester United
 • Southampton
 • Stoke
 • Sunderland
 • Swansea
 • Tottenham
 • West Ham

Kumpulan ini mengumpul sejumlah besar data yang diambil oleh antena di sebelah padang dan diproses oleh perisian STATSports. Kakitangan jurulatih kemudian menggunakan statistik langsung untuk memantau prestasi, membolehkan mereka menyusun laporan dan membuat keputusan bermaklumat mengenai apa yang seharusnya dan tidak dilakukan oleh pemain di padang.

Kakitangan teknikal di tepi padang memantau skuad Olympiakos dengan data STATSport semasa latihan

Sunderland adalah salah sebuah kelab Liga Perdana yang menggunakan peralatan tersebut. “Kami menggunakannya setiap hari, dalam setiap sesi, dan kami telah menggunakannya dalam setiap perlawanan sebelum musim ini musim panas ini,” saintis sukan pasukan pertama mereka Paul Walsh memberitahu Sky Sports. “Ia merupakan sebahagian daripada kerja-kerja pasukan di seluruh pasukan.

“Gear GPS baru menjadi sebahagian daripada kit pemain untuk latihan sekarang,” tambah Walsh. “Mereka mempunyai kasut, seluar pendek, kaus kaki, dan jaket GPS mereka dan monitor kadar denyut jantung. Ini hanya akan berlaku sepanjang Liga Perdana Inggeris. Anda melihat para pemain dengan jaket di seluruh tempat.”

Teknologi ini membolehkan kelab-kelab seperti Sunderland untuk menyesuaikan beban kerja pemain mereka secara individu dan menyempurnakan latihan mereka sepanjang minggu. “Setiap hari kita akan mempunyai rasa yang berbeza,” jelas Walsh. “Lebih jauh anda dari permainan, lebih banyak kerja akan masuk ke dalam bidang latihan. Jadi, apabila anda semakin dekat dengan hari perlawanan, beban kerja akan merosot sehingga para pemain segar.”

Dengan denyutan jantung dan jarak larian dibuat, Sunderland menggunakan peralatan untuk memantau metrik seperti berjalan pantas, pecutan dan penurunan. Bekas pengurus mereka, Sam Allardyce, terkenal dengan minatnya dalam sains sukan, dan Walsh berkata, David Moyes yang baru dilantik telah menyatakan semangat yang sama.

“Ia sangat cepat dan mudah digunakan,” katanya. “Dalam masa 15 minit latihan, kami mendapat laporan di tingkat atas kepada kakitangan kejurulatihan dan pasukan perubatan, jadi semua orang akan mempunyai idea betapa sukarnya setiap sesi untuk setiap pemain, yang akan menyokong keputusan yang dibuat sepanjang minggu. ”

Jurgen Klopp mengawasi pemain Liverpool memakai pod Viper

Teknologi ini juga digunakan untuk menilai sama ada pemain berisiko menimbulkan masalah kesihatan. Berjalan dengan lebih banyak berat pada satu kaki daripada yang lain, sebagai contoh, boleh menjadi tanda bahawa pemain secara tidak sadar mengimbangi kecederaan. “Kami melihat keabnormalan atau pancang mendadak dalam data,” kata Walsh. “Itu mungkin bendera merah (amaran) sedikit untuk menimbulkan perbualan dengan pemain atau pasukan perubatan.”

Ideanya adalah untuk mencegah kecederaan tisu lembut, dan Byrne mendedahkan bahawa salah satu pelanggan utama Eropah STATSports mengurangkan jumlah kecederaan mereka dari 44 kepada hanya 22 pada tahun mereka mula menggunakan peralatan tersebut. “Menjaga pemain anda di padang jelas merupakan kunci untuk menang di peringkat teratas, jadi bagus untuk mendengar,” katanya

Bagi pemain, semuanya menambah pengawasan berterusan. “Tidak ada lagi tempat persembunyian dalam bola sepak, kerana semuanya telah dianalisis dengan begitu banyak,” kata Walsh, yang menambahkan skuad Sunderland telah selesa dengan teknologi dengan sepenuh hati.

“Mereka benar-benar telah membelinya,” katanya. “Salah satu perkara yang kami sediakan adalah kelajuan maksimum dari setiap sesi, dan beberapa pemain yang sangat cepat suka melihat siapa yang mendapat kelajuan terpantas, mereka semua sangat berminat dengan apa yang mereka lakukan.”

Teknologi ini diilhamkan oleh Alan Clarke dan Sean O’Connor dari Ireland Utara, STATSports kini memiliki lebih dari 60 anggota kakitangan dan bekerja dengan beberapa kelab terbesar di dunia. Pengembangan mereka telah membawa mereka ke Amerika, di mana mereka bekerja dengan pelbagai pasukan MLS, NFL dan NBA, dan mereka juga berkembang ke China.

SSB berharap agar FAS yang dipimpin oleh Datuk Posa Majais melihat aspek sains sukan sebagai sesuatu yang perlu dimulakan secepat mungkin bagi membantu prestasi skuad Sarawak. Perubahan sebegini sudah pasti menjimatkan masa kita menganalisa kekuatan setiap pemain serta memudahkan ketua jurulatih membuat keputusan dalam setiap perlawanan.

Siapa yang akan monitor kecergasan pemain?

Sudah tentu digalas oleh jurulatih kecergasan serta dibantu oleh tiga orang penolong jurulatih iaitu Pengiran Bala, Danny dan Safri Amit.

Di mana bajet diperoleh untuk membeli?

Berkenaan bajet, dari penjimatan membayar gaji yang besar sebelum ini – ianya cuma bersifat one off payment. Sekali bayar tapi digunakan untuk tempoh yang lama. Mungkin boleh mengusulkan kepada MSN atau sponsorship untuk mendapatkan kit ini.

Ianya juga boleh menjadi sumber pendapatan kepada pasukan Sarawak jika ada sukan lain yang ingin menyewa penggunaannya misalnya dari sukan hoki, bola jaring, ragbi dan sebagainya.

Sekian dari Shoot Sampei Bisak.

Ex Sarawak U-14 right winger. I stopped playing football because I’d done as much as I could. I needed something which was going to excite me as much as football had excited me.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *